Pälsproblem för Hundar

Som hundägare är det viktigt att känna sin hund på fler nivåer än enbart personligheten. Hundens päls avslöjar nämligen mycket om hur pass frisk och välmående hunden är. Det finns måna anledningar till att pälsen och dess kvalité förändras och de allra flesta orsaker beror på hälsotillståndet. Sjukdomar som allergier, felaktig eller alldeles för lite näring, parasiter av olika slag eller hormonrubbningar är inte ovanliga men behöver behandlas av en professionell veterinär. En viktig sak att hålla utkik efter är om hunden börjar fälla alldeles för mycket hår eller om pälsen känns mycket fet eller skör att röra vid.

Varför bör man trimma eller klippa hunden?

Det finns många anledningar till att man som hundägare ska se till att hundens päls är trimmad eller klippt. Den största anledningen är att man på sådant sätt förebygger många olika typer av hudproblem, som eksem eller svampinfektioner. Fördelen med att trimma sin hund är att trimmad päls skyddar huden mot smuts och väta på ett betydligt bättre sätt än oklippt. Hundar kan få problem med päls som inte trimmas eftersom för lång päls lätt kan tova sig och bakterier får snabbare fäste. Genom att använda sig av en borste eller “rulle” kan man enkelt se till att få bort döda och lössittande hårstrån så att nytt och fräscht hår kan växa fram.

Behandla din hund mot skabb

När en hund får skabb uppstår en mycket intensiv klåda som kan orsaka fläckvis håravfall om den inte behandlas i tid. Djuret som orsakar skabb kommer vanligtvis från rävar och smittar genom att hunden har en direktkontakt med djuret som är smittat, men kan också smitta om hunden t.ex. rullar eller lägger sig på samma ställe där räven tidigare varit. Det finns inga receptfria läkemedel att använda till en hund som är smittad utan hunden bör tas till en veterinär så snart som möjligt. Trots att skabb inte smittar från hund till människa betyder det inte att man som familjemedlem kommer gå helt symptomfri. Du kan få problem med skabb från din hund i form av kliande bett.