Hundsport

Förutom mat, sömn och kärlek är något av det viktigaste man som hundägare kan förse sin hund med motion. Varje hund har nämligen ett behov av att göra sig av med överflödig energi, i större eller mindre utsträckning. Ett av de mest effektiva sätten att använda hundens energi är att ägna sig åt någon form av hundsport. I många fall har detta positiv effekt även för hundägarens hälsa, eftersom flera hundsporter involverar rörelse även från hundföraren. Dessutom kan det stärka bandet mellan hund och människa när man tränar och arbetar tillsammans, och ägnar sig åt en aktivitet som går ut på samarbete.

En populär hundsport är till exempel agility. I agility ska hunden och föraren samarbeta för att hunden ska ta sig genom en hinderbana bestående av till exempel hopp, slalom, balansbommar, gungbrädor och tunnlar, på kortast möjliga tid och med så få fel som möjligt. Det är en sport som är fysiskt krävande för både hunden och hundägaren.

En typ av hundsport som kräver mindre rörelse från hundägaren, men som är minst lika energikrävande för hunden, är apportsporter. Det kan till exempel handla om vattenprov, flyball eller hundfrisbee. Vattenprov är en hundsport som egentligen har utformats för en väldigt specifik ras, nämligen portugisisk vattenhund, och består i att hunden ska apportera ett föremål som flyter i vatten, samt dyka ned och hämta sjunkande föremål. Flyball är en minst lika krävande apportsport, som dock utövas på land. Hunden ska då ta sig över fyra hopphinder, fånga en boll, ta sig tillbaka över hindren och hoppa på en så kallad flyball-box. Hundfrisbee, till slut, är precis vad det låter som, nämligen en sport som involverar hundar och frisbees. Hunden ska apportera en frisbee som föraren kastar, och beroende på vilken gren man tävlar inom får man antingen poäng för stil och trick som utförs under apporteringen, eller för hur många och hur långa kast man kan utföra på en viss tid.

Oavsett vilken typ av hundsport (eller annan aktivitet) man väljer att ägna sig åt tillsammans med sin hund, är det viktigt att man också tillåter vila mellan träningstillfällena. En hund behöver mellan 12 och 18 timmars sömn per dygn, så man behöver inte känna dåligt samvete om man tar det lite lugnt mellan varven. Om du planerar att börja med en hundsport kan det till och med vara bra att investera i en ny viloplats för hunden, till exempel en skön bäddsoffa. Då finns det ju plats för er båda att vila tillsammans, vilket både du och hunden säkert tycker är mysigt.