Ha en fin sommar med hunden

Nu när sommaren har kommit med full kraft är det många hundägare som längtar efter sol, bad och härliga promenader fria från iskallt ösregn eller slaskig snö. Hunden blir lika glad den och de flesta hundar älskar att ligga på en solbelyst fläck och njuta en stund.

Under våren och sommaren har de vilda djuren i naturen dessutom bråda tider med att föda upp sina ungar, vilket gör att du som hundägare inte får låta din hund springa lös hur som helst i skog och mark. Mer specifikt vad som gäller för lös hund i naturen kan du läsa mer om hos Naturvårdsverket.

Bra tips att komma ihåg

Under sommaren kan det bli väldigt varmt i bilen, så tänk på att hunden inte kan sitta och vänta i bilen medan du handlar, eller står parkerad för att uträtta andra ärenden. Det blir snabbt varmt, och kommer du att låta hunden sitta ensam för länge i bilen utan uppsikt är det bättre att lämna den hemma.

Fästingar är en annan jobbig sommarplåga. Se till att gå igenom din hund varje dag och plocka bort allt onödigt krypande i pälsen. Fästingsjukdomar kan göra stor skada och även bli ganska dyra besök hos veterinären. Huggormar ska ni också se upp med, och skulle hunden bli biten, håll den i stillhet och åk omedelbart till veterinären. Det finns många smarta kom-ihåg-tips, ett av dem är att alltid ha med vatten till hunden även om ni bara planerar att vara ute någon timme. Ta också de längre promenaderna tidigt på morgonen eller senare på kvällen när det har svalnat av. Tänk på att asfalten kan ge brännskador på hundens tassar.

Bra att ha med sig

När du är ute och tränar eller promenerar med hunden kan det vara bra att alltid ha batteri i mobiltelefonen. Ibland används mobilen till olika delar av hundträningen, som till exempel se var och hur du har lagt spåret, GPS-koordinater för att samlas på vissa platser om ni är fler som ska träna ihop eller helt enkelt bara för att kunna ringa efter hjälp om något skulle hända. Hos Teknikdelar.se hittar du din nästa powerbank till bra pris. Men en powerbank har du alltid ett extra batteri till din mobiltelefon, så du behöver inte oroa dig för att telefonen dör mitt i skogen och du slipper dessutom gå vilse. Se även till att ha med dig en liten sjukvårdsväska eller sjukvårdskudde om du ska vara ute hela dagen.

Bada med hunden

När det är riktigt varma sommardagar kan det vara lockande att ta med sig hunden till stranden eller till en sjö eller annat vattendrag. Se bara upp för giftiga alger så inte hunden blir sjuk. Strömt vatten och hundar går heller inte bra ihop. De flesta badplatserna verkar ha hundförbudsskyltar, men letar du bara lite så kommer du hitta flertalet platser där det enligt allemansrätten faktiskt är fullt tillåtet att ha hunden med sig.

Bada med hundar ingår faktiskt i allemansrätten så länge badplatsen inte uttryckligen förbjuder det eller att det inkräktar på privat mark.

Ha en fin hundsommar!