Bästa vänner ute i naturen

Som bekant för de flesta, så är det av yttersta vikt att hundar får stimulans och får lov att röra på sig. Samtidigt spelar även det sociala samspelet mellan hund och framför allt ägare en väldigt stor roll för hundens välbefinnande och sinnesstämning. Är man en skogsmulle eller naturentusiast så är det en ganska enkel lösning att bege sig ut på äventyr med sin fyrbenta vän och samtidigt lyckas checka av tre av de viktiga hundbehoven som nämndes ovan. Problemet att få in sådana aktiviteter i vardagen brukar dock uppstå när intresset inte är så stort för husse eller matte. Då kan man behöva lite inspiration för härliga och aktiva dagar tillsammans ute i naturen, vilket vi bjuder på nedan.

Olika aktiviteter för olika årstid

Då vädret varierar ganska mycket beroende på årstid i Sverige, och givetvis även lokaliseringen i vårt avlånga land, så finns det mer eller mindre lämpliga aktiviteter att hitta på med sin hund. Bad är exempelvis en mycket uppskattad aktivitet för många hundar, men som dessvärre bara lämpar sig under några få sommarmånader. På vintern måste man vara observant för de olika behov som hunden kan ha i form av skor eller kläder om man är ute i snö eller kyla. Höst och vår passar utmärkt för härliga promenader utomhus, där en Termos med tryck fylld med gott kaffe nästan kan ta vilken vardag som helst till en av årets bästa dagar.

Vandra och utforska ny natur tillsammans

Om både husses och hundens hälsa är i gott skick, så kan längre perioder på nya orter vara ett förträffligt sätt att umgås, få miljöombyte och därmed ge hunden större stimulans då den får undersöka och upptäcka nytt.

Bada i sjöar och hav

För hundar som gillar att bada är detta ett bra sätt för både lek, avslappning och avsvalkning under sommaren. Alla hundar trivs dock inte med att bada, så är detta ett intresse för hundägaren bör man göra upp en plan för att vänja hunden vid vatten redan i ung ålder. På så vis kan man öka chanserna för badlycka i framtiden. Det är viktigt att det känns bra för hunden under denna process, således ska stress och press bort från bilden. Det tåls även att nämna att hundar dessvärre inte är välkomna vid alla stränder och sjöar, och man behöver därför kolla upp särskilda hundbad.

Campa tillsammans

Passa på att resa runt och campa ihop under sommaren, så kan man kanske rent av få in alla punkter under en och samma semester. Om man väljer husvagn, tält eller hyrd stuga får ekonomi och hundbeteende troligen avgöra. Även här bör man kolla upp reglerna då det dessvärre inte är alla campingar eller områden som är lika hundvänliga eller ens tillåter dem.

Förhoppningsvis kan någon av ovan nämnda aktiviteter vara en fullträff för några ägare och hundar, och ibland får man helt enkelt bara prova sig fram för att få en så positiv upplevelse som

möjligt.