Förbered dig och din hund inför vintern

Under vinterns mörka och kalla månader är det viktigt att ta hand om din hund och dig själv. Förbereder du dig på rätt sätt kommer ni att hålla er friska och säkra i vinter och kunna fortsätta njuta av era promenader tillsammans.

Håll er varma och torra

Om din hund är känslig för väta och kyla bör du investera i stövlar eller regntäcke. Täcket bör vara både fodrat och vattentätt och köp hellre en storlek för stor än att det blir för litet, för att få ett så bra skydd som möjligt. Se även till att du själv har bra kläder som passar den typ av vinter som det brukar bli där du bor. Med rätt kläder blir era promenader tillsammans lika trevliga och mysiga oavsett vilken tid på året.

När ni kommer in efter promenaden ska du direkt torka av din hund. Se över hundens päls och tassar och ta bort grus och is som bildats i pälsen och under tassarna. Grus och salt är ett stort problem för hunden under vintern. Det är viktigt att du kontrollerar tassarna regelbundet för att undvika skador.

Var dock sparsam med dusch och schamponering under vintermånaderna. Det är under den här perioden som hunden mest behöver sitt naturliga skydd och pälsens och hudens förmåga att hålla värmen och skydda försämras efter bad.

Investera i bra reflexer

De flesta olyckor inträffar i tätbebyggda områden med gatubelysning. Reflexer behövs alltså inte bara på landsbygden, utan framförallt där det är mycket trafik. Oavsett belysning eller inte, om det är mörkt ska du och din hund ha reflex på er.

Reflexer är färskvara. Därför bör du, för din och din hunds säkerhet, köpa nya reflexer varje år eller i alla fall se till att testa dem ni har ordentligt.

Din hund syns bäst om den har på sig en reflexväst och ett blinkande reflexhalsband. Västen syns bara från sidan. Genom att komplettera med ett halsband syns hunden från alla håll. Du ska ha en reflexväst som du kan sätta över dina tjocka vinterkläder. För att synas extra bra kan du klä dig komplett i reflexer.

Se över försäkringar

Om olyckan skulle vara framme eller din hund tar skada av det kalla klimatet så kan en försäkring vara en stor trygghet att ha. Veterinärkostnader kan snabbt skena iväg. En hundförsäkring kan kännas som en onödig utgift, och om du känner att ekonomin inte klarar det kan du ta hjälp av sidor som ekonomifobi.se för att få tips på hur du kan minska dina utgifter och öka sparandet. Det finns flera försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkring, så jämför deras priser och vad som ingår innan du tecknar en försäkring.

Aktivera din hund inomhus

Det kan vara tröttsamt för hunden att vara ute om det är mycket snö och is eller är alltför kallt. Därför kan du korta ned någon av hundens dagliga promenader och aktivera den inomhus istället. Var kreativ och lek, busa och stimulera hunden i ert hem.