Att uppfostra sin valp till en väldresserad hund

När du har tagit steget att bli med hund och fått hem din lilla valp kan lyckan kännas oändlig. Det är nu du ska få lära känna din nya bästa vän. Den följande tiden kan komma att bli helt magisk, men också väldigt prövande, både på tålamodet och sömnen. En valp behöver mycket uppmärksamhet och kärlek. Valpar är naturligt extremt nyfikna och lekfulla. Därför är det viktigt att dressera din hund och göra den redo för världen på bästa sätt. Nedan följer några tips som är bra att tänka på den första tiden med din valp. Det kommer sedan underlätta att lägga en disciplinera grund så att din valp kan växa upp till en trevlig hund.

När din valp har flyttat hem till dig kommer du kanske märka att den är lite rädd. Detta är inget konstigt. Valpen har precis skiljts från sin mamma och biologiska familj. Det vore konstigt om valpen inte skulle vara lite rädd och försiktig. Därför är det nu extremt viktigt att valpen får känna sig trygg i sin nya hemmiljö. Ge valpen mycket närhet och kärlek. Det är nu valpen behöver det som mest. Det kommer också hjälpa valpen att knyta ett starkt band till dig som sin nya förälder. Var inte för sträng den första tiden, men låt inte valpen göra precis som den vill. Valpar är lite som barn. De behöver sova mycket för att växa och utvecklas. Så låt valpen sova när den behöver det. Skapa även en trygg plats att sova på. Nära din säng är ofta ett bra alternativ.

Att sätta gränser är viktigt för att en valp ska lära sig vad som är rätt och fel. Tydlig gränssättning är avgörande när det kommer till att lära din valp en mängd olika saker. Den första tiden är det viktigt att din valp blir rumsren, och att den lär sig att säga till när behov behöver uträttas. Det är även bra att låta valpen sova i ett litet stängt utrymme. Det minskar risken för att valpen ska kissa på golvet och i gömda hörn. En viktig del i gränssättning är att lära valpen skilja på bra och dåliga ord. Tonläge av rösten är därför här väldigt viktig. Ett skarpt och tydligt “nej” uppfattas annorlunda av valpen än ett uppmuntrande och varmt “ja” i olika situationer. Tänk på detta när valpen gör något bra.

Till en början kan det vara ett klokt beslut att träna lydnad med din valp i hemmets trygga vrå. Där det inte finns så många störningsmoment och valpen känner sig trygg. Allt eftersom valpen blir större och klarar mer är det bra att byta miljö. Detta har kommit att kallas blended learning och innebär att man blandar olika lärmiljöer. Du kommer säkert märka skillnad om du först tränar att gå i koppel med din valp hemma i vardagsrummet. Tränar du sedan i parken uppstår helt nya utmaningar och din valp måste vara mer uppmärksam på dig. Detta kommer hjälpa din valp att växa till en väldresserad hund.